Ben ik allergisch voor sieraden?
Je hebt eindelijk een mooie paar oorbellen of die gepersonaliseerde ring gekocht die je al zo lang op het oog hebt! En natuurlijk kan je niet wachten om het sieraad te dragen. Maar na het omdoen van het sieraad begint je huid opeens rood te worden en enorm te jeuken. Oh nee, wat is er aan de hand? Een allergische reactie?
Een allergie is een heftige reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Wanneer een persoon met een allergie in contact komt met deze stof, dan ontstaat er een allergische reactie. Een huid dat rood wordt, jeukt en gaat schilferen. Dit zijn erg vervelende klachten die kunnen ontstaan bij verschillende materialen. In dit artikel bespreken wij de twee meest voorkomende allergieën, nikkelallergie en zilverallergie. Naast deze twee allergieën komt een ontstoken oorlel ook regelmatig voor. Maar geen paniek, wij zullen je tips geven hoe je de ontsteking kan verhelpen.
Allergie voor nikkel
Je raad het vast al, bij een nikkel allergie reageert je lichaam sterk op nikkel. Je krijgt jeuk, je huid wordt rood en in enkele gevallen ontstaan er zelfs blaren. Omdat de klachten soms pas na enkele uren opkomen, kan het even duren voordat je weet of je allergisch bent voor dit metaal.
Nikkel komt in heel veel producten voor, zo ook in sieraden. Als iemand een nikkelallergie heeft dan kan diegene helaas niet alle sieraden dragen. Maar treur niet, er zijn genoeg alternatieven! Mensen met een nikkel allergie kunnen namelijk wel sieraden dragen die gemaakt zijn van hypoallergene materialen zoals titanium, goud en zilver!
Wat is nikkel?
Nikkel is een metaal die je gewoon in de natuur vindt en die uit de aarde wordt opgegraven. Weet je waar de meeste nikkel naartoe gaat? Naar de metaalindustrie. Daar wordt het ingezet om andere metalen, zoals staal, te versterken. Daarnaast werkt nikkel als een beschermend element en draagt het bij aan de glans van metalen voorwerpen.
Welke sieraden kan ik dan wel dragen met een nikkel allergie?
Nikkel komt in heel veel producten voor, zo ook in sieraden. Als iemand een nikkelallergie heeft dan kan diegene helaas niet alle sieraden dragen. Maar treur niet, er zijn genoeg alternatieven! Mensen met een nikkel allergie kunnen namelijk wel sieraden dragen die gemaakt zijn van hypoallergene materialen zoals titanium, goud en zilver!
Allergie voor zilver
Naast nikkel kan je allergisch zijn voor andere stoffen, zoals zilver. Dit materiaal kan je huid laten tintelen, opzwellen en rood laten worden op de plek waar je het sieraad draagt. De reactie kan variëren van mild tot ernstig.
Wat is zilver?
De meeste sieraden zijn van sterling zilver gemaakt, ook wel 925 zilver genoemd. Dit betekent dat het sieraad voor 92,5% uit echt zilver bestaat. De andere 7,5% bestaat uit een samenstelling van diverse metalen, waaronder koper. De samenstelling van metalen wordt aan het zilver toegevoegd omdat zilver anders te zacht zou zijn om sieraden van te maken.
Op sterling zilveren sieraden zal je altijd een stempelafdruk met ‘925’ terugvinden. Staat deze stempelafdruk ook op jouw zilveren sieraden?
Welke sieraden kan ik dan wel dragen met een zilver allergie?
Denk je dat je allergisch bent voor zilver? Geen paniek, er zijn genoeg alternatieven zodat jij sieraden kan blijven dragen. Ga in de toekomst voor sieraden die gemaakt zijn van hypoallergene metalen, bijvoorbeeld chirurgisch roestvrij staal, titanium of goud.
Ontstoken oorlel door oorbellen
Heb je de hele dag die mooie gouden oorbellen gedragen die je cadeau hebt gekregen van je lievelingspersoon, blijkt eind van de dag dat je oorlellen ontstoken. Pijnlijk en balen! Er zijn verschillende redenen waarom je oorlellen kunnen ontsteken. Misschien heb je onlangs gaatjes laten schieten en niet voldoende schoongemaakt. Door het vuil kan er een ontsteking ontstaan. Maar ook het materiaal van de oorbellen kunnen de boosdoener zijn. Het kan zijn dat je oorlellen protesteren tegen het gebruikte metaal en dan kan er een ontsteking ontstaan.
Als je oorlellen ontstoken zijn, geef ze dan wat extra aandacht! Doe eens per dag Sterilon op de oorbellen en draai je oorbel een beetje rond. Niet te vaak want anders kan je oorlel niet genezen. Zit daarna zo min mogelijk aan de oorlel zodat er niet opnieuw viezigheid in kan komen. Mocht de ontsteking na een paar dagen niet verminderen, dan raden wij aan om een arts te raadplegen.
Hoewel sieraden allergieën uitdagingen met zich meebrengen, is er nog steeds een overvloed aan mogelijkheden. Door bewuste keuzes te maken in materialen en zorgvuldig onderhoud, kunnen sieradenliefhebbers met allergieën nog steeds stralen met allergievrije opties!
Auteur: Tanja Rakhou is eigenaar van KAYA Sieraden. Dé sieraden webshop voor gepersonaliseerde sieraden voor een scherpe prijs en degelijke kwaliteit.