Mijn Zilveren Sieraad wordt Bruin en Zwart!
De lente komt steeds dichterbij, en daarmee ook warmer en vochtiger weer. Je zilveren sieraden zien er schitterend uit op een zongebruinde huid, maar nu beginnen ze te verkleuren. De sieraden slaan bruin of zwart uit. Hoe komt dat en hoe kun je dat het beste weer schoonmaken? Wij vertellen het je!
Wereldwijd is zilver het meest gebruikte materiaal voor sieraden. Niet gek, want het heeft een rijke glans, is goed te bewerken en niet al te duur. Over het algemeen heel positief dus! Maar toch informeren we je graag over een klein minpuntje aan zilver. En natuurlijk vertellen we je ook meteen hoe je dit oplost. Lees je mee?
Zilver verkleurt!
Je sieraad wordt bruin of zwart, laat donkere plekken achter op je vingers, pols en rond je hals & de verkleuring van het sieraad kan zelfs afgeven op je kleding. Niet leuk, maar wel op te lossen! Het weerhoudt de meeste mensen er dan ook niet van om zilveren juwelen te kopen. Met goed onderhoud kun je ernstige verkleuring namelijk voorkomen én weer verhelpen.
Waarom is zilver zo in trek?
Er zijn drie belangrijke redenen voor de populariteit van zilver. Allereerst is het materiaal relatief goedkoop. Daar komt bij dat zilver ook erg bewerkbaar is, juweliers en sieraden (web)shops kunnen hier dus mooie dingen van maken. Als laatste: zilver heeft een witte ondertoon. Veel mensen worden aangetrokken door de koele kleur van wit. Kijk maar eens in de etalage van de juwelier, het ligt vol met witte metalen zoals wit goud, platinum, zilver, titanium, edelstaal of Tungsten; Witte metalen zijn hartstikke hip.
Wat is zilver?
Zilveren sieraden zijn er al heel lang, het metaal wordt al eeuwen gebruikt om sieraden en accessoires te maken. Maar, puur zilver is eigenlijk een te zwak metaal om te kunnen dragen. Er ontstaan putten en de vorm is erg kwetsbaar. Om deze reden gebruiken we tegenwoordig in bijna alle sieraden .925 sterling zilver. Dit is veel harder dan puur zilver, omdat het wordt gemengd met andere metalen. Sterling zilver is 92.5% puur zilver, en de andere 7.5% is een kopermix.
Zowel puur zilver als .925 sterling zilver kan verkleuren en een aanslag krijgen. Wanneer zilver in aanraking komt met de lucht of chemische producten zoals shampoo, body lotion of parfum, ontstaat er oxidatie, een chemische reactie dat zilversulfaat maakt. En dat is nu precies dat bruine of zwarte spul dat je op je zilveren sieraad terug ziet.
Wat kun je doen om dat verkleuren van zilver tegen te gaan?
Verkleuring van je zilveren sieraad is helaas niet volledig te voorkomen. Zilver is een metaal dat reageert op chemicaliën zoals zuurstof, zweet, zonnebrand, parfum en water. Je kunt gelukkig wel maatregelen nemen om de verkleuring te beperken.
De eerste stap wordt vaak al in een zilver-fabriek gezet. Er wordt een dunne laag metaal op het zilver gecoat, dat zorgt voor bescherming van het zilver materiaal. Daarvoor gebruiken ze Zilver (ja, echt!) of Rhodium om de buitenkant van een sieraad te bedekken, waardoor het ook nog eens witter en helderder oogt, en zo wordt een dun beschermlaagje gemaakt om het zilver niet in contact te laten komen met zuurstof of andere chemicaliën. Totdat dat dunne laagje afslijt, zal je zilveren sieraad niet tot nauwelijks verkleuren.
Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om verkleuring van je zilveren armband, ketting of ring te voorkomen. Zo adviseren wij onze klanten de sieraden zo min mogelijk te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Zorg dat je je sieraden pas om doet na je ochtend routine met crème, parfum en make-up en doe je sieraad 's avonds weer af voordat je onder de douche stapt. Eigenlijk zeggen we hiermee: voorkom contact met chemicaliën.
Reacties met zilver
Er zijn een aantal materialen waarop zilver slecht reageet: wol, rubber, olie van je vingers en huid, ammoniak, bleekwater, haarspray, parfum en voedingsmiddelen zoals zoute chips, eieren en uien. Ook een hogere luchtvochtigheid zorgt voor oxidatie en dus bruine aanslag op je zilveren sieraad.
Het goede nieuws? Het is ook heel makkelijk om zilver schoon te maken en op te poetsen. Met een speciale zilverdoek, zilverreiniger of een polijstwiel bij de juwelier heb je maar een paar minuutjes nodig om je zilver weer te laten glanzen. Bij KAYA ontvang je bij iedere bestelling kosteloos een zilverpoetsdoekje, zo blijft jouw sieraad altijd mooi. Nog een tip: maak na het dragen je zilver schoon met warm water en droog het met een zachte doek. Dat verwijdert huid-olie op het sieraad.
Maar wat werkt nou het beste om de aanslag tegen te gaan?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel... draag je zilver! Echt waar, door het dragen maak je steeds kleine krasjes en schuif je je sieraad tegen van alles aan. Die wrijving is vaak genoeg om je zilveren sieraad helder en wit te houden.
Dit artikel is door KAYA Sieraden aangepast op 08-02-2023